UNIVERSELLES LEBEN e.V. – 5. October 2013, 19:15
URL: http://www.universelles-leben.org/cms/?id=673&L=10


Ne misionari

 

3. Ne dajite svetinje psima, niti bacajte bisere svoje pred svinje, da ih ne pogaze nogama svojim i okrenuvši se ne rastrgnu vas. (Pogl. 27, 3)

Ja, Hrist, tumačim, ispravljam
i produbljujem reč:

Nije u skladu sa večnim zakonom slobodne volje da s rečima istine idete od mesta do mesta, od kuće do kuće, i da koristeći svoje veštine nekog nagovarate i ubeđujete u nešto i da misionarite prema svakome koga se dočepate. Jer bi to značilo da vam istina nije sveta i da činite onako kako to slikovito stoji napisano: "Ne dajite svetinje psima i ne bacajte bisere svoje pred svinje". Svom bližnjem, dakle, reč Božju ne treba da namećete. Ko misli da njegov bližnji mora da veruje i da prihvati ono što on sam smatra svojim verovanjem, taj i sam još sumnja i dovodi u pitanje svoje verovanje.

Misionariti znači hteti ubediti. Ko želi da ubeđuje, taj u svom unutarnjem ni sam nije uveren u ono što hvali.

Budite vi svojim verovanjem dobri uzori, a ne misionari. Blago svoje vere vi možete ponuditi, ali puštajući svakome na volju da u njega veruje ili ne veruje, da ga sa vama poštuje ili ne.

Sloboda u Bogu je jedan aspekt večnog zakona. Ako vaš bližnji slobodnom voljom dođe do vas i upita vas za vaše verovanje, onda je on učinio prvi korak ka vama; i ako ste vi utvrđeni u veri, prići ćete svom bližnjem i odgovoriti mu.

Ko je sa svojim bližnjim u božanskoj povezanosti, neće ga vezivati za svoje verovanje - nego će mu saopštiti samo onoliko koliko je sam spoznao i ostvario. Svog bližnjeg će za svoje verovanje vezivati samo  onaj ko je malo nesebične ljubavi razvio u sebi.

Zato čuvajte se onih preterano revnosnih koji hoće da vas pridobiju za svoje verovanje. Vi pak večnu istinu ponudite usmeno i pismeno - živeći i sami po njoj; onda će k vama dolaziti oni koji su spoznali život u sebi.

                                          napred  / nazad  /  nazad na Sadržaj

Beseda na Gori - saznajte vise o knjiziKnjiga "Beseda na Gori"

Kao Isus iz Nazareta - Hrist nam je dao Besedu na Gori i On je danas objašnjava i produbljuje preko Svoje proročke reči u Svome velikom delu objave: "Ovo je Moja reč, Alfa i Omega, Jevanđelje Isusovo- Hristova objava koju su upoznali svi istinski hrišćani u celom svetu"

Ovaj tekst je dostupan i kao knjiga "Beseda na Gori".
Knjiga se može naručiti od Izdavačke kuće Reč.