Univerzalni život – 26. August 2011, 11:25
URL: http://www.universelles-leben.org/cms/?id=825&L=9


Pokusi na životinjama
daju netočne rezultate!

Činjenice:

Miševi su po prirodi vrlo bojažljivi i plahi. Uznemirujuće kretanje ili prejako svjetlo brzo ih uplaše i nagnaju u bijeg, ako im je to moguće. Ako to nije moguće, tada su izloženi ogromnom stresu. To dokazuje i jedna aktualna znanstvena studija koja pokazuje da već samo »normalno« ophođenje s pokusnim životinjama ima važan utjecaj na rezultate pokusa na životinjama.

Miševi, štakori, kunići, psi, guske i druge životinje su samo putem dodira i takozvanog rutinskog ispitivanja pod puno većim stresom, nego što se to do sada mislilo. Životinjska reakcija na stres mijenja rezultate pokusa na životinjama. Do tog je rezultata došla jedna znanstvena studija koja je već u rujnu 2004. godine objavljena u stručnom časopisu kao vijest o pokusnim životinjama.
Da to nije pojedinačno opažanje proizlazi iz toga što je etolog dr. J. Balcombe iz američkog »Liječničkog odbora za odgovornu medicinu« istraživao ne samo jedan, već 80 različitih izvještaja o zahvatima na pokusnim životinjama. Temeljem toga on je mogao pokazati da već samo podizanje uvis jednog miša kod životinje izaziva niz stresnih reakcija koje se mogu dokazati još jedan sat poslije toga. Na takozvane rutinske zahvate kao vađenje krvi ili prisilno hranjenje pomoću želučane sonde, životinje reagiraju strahom i panikom. Hormoni stresa u krvi se povisuju, puls ubrzava, krvni tlak raste, imunitet se snižava. To se događa već prije pravog eksperimenta i još dugo nakon toga djeluje u tijelu miša. Iz ovoga je razvidno da ne postoje humani eksperimenti i da rezultati istraživanja mogu biti izmijenjeni zbog reakcija na stres kao što je izlučivanje hormona i pad imuniteta.
I druge znanstvene studije potvrđuju kritiku dr. Balcombea. Tako su istraživanja univerziteta Univerzität Giessen i University of California mogla dokazati da nezanimljiva okolina standardnog držanja u kavezima dovodi kod glodavaca kao što su miševi i štakori do poremećaja ponašanja i trajnog oštećenja mozga. To također može dovesti do pogrešnih rezultata pokusa.