Vi ste ovdje: Početna stranica > Tko sjedi na
Petrovoj stolici?
 > Istupanje iz crkve

"Izađite iz nje moj narode, da ne postanete sudionicima njezinih grijeha, i da ne dijelite njezinih muka."

(Otkrivenje po Ivanu 18, 4)


Gdje mogu istupiti iz Crkve?

U Njemačkoj se za istup treba izjasniti pred državnim tijelom. Jedini izuzetak je savezna država Bremen.
U državama Baden-Württemberg, Bayern, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein i bivšem vladajućem okrugu Pfalz savezne države Rheinland-Pfalz za to je nadležan matični ured.
U državama Berlin, Brandenburg, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz (izuzetak: bivši vladajući okrug Pfalz), Saarland und Thüringen je nadležan okružni sud.
U Bremenu se istup može dobiti u crkvi ili na mjestu koje je za to odredila Crkva. Ali za njega se možete izjasniti i u matičnom uredu. Istup će tamo biti ovjeren i treba biti poslano nadležnoj crkvenoj vlasti (preporučenom poštom).

Nadležna tijela su često uredila vlastita mjesta za obradu istupanja iz crkve. Možete se raspitati kod portira ili telefonom za nadležno mjesto.

Kako mogu istupiti iz crkve?

Tko želi istupiti iz Crkve treba potražiti nadležno tijelo i tamo se izjasniti te potvrditi svoj istup potpisivanjem izjave. Službenik će izdati potvrdu o istupanju.

Kako više ne b i plaćali crkveni porez i poreznu karticu treba prilagoditi u skladu s tim. To se čini od strane tijela koje je izdalo poreznu karticu.

Uvjerenje o istupu treba sačuvati, jer se već događalo da se istupanje iz Crkve nakon nekoliko godina ili desetljeća znalo osporavati. Na žalost takva je situacija u Njemačkoj, netko tko se jednom vodio kao crkveni član mora cijeli život dokazivati da on više nije član crkve.

Od koje godine starosti se može izjasniti za istup?

Istup se može zatražiti od postizanja vjerske zrelosti, odnosno od 14. godine života.

Koje dokumente treba priložiti kod istupanja?

Kod istupanja treba pokazati osobnu iskaznicu s fotografijom. Kod oženjenih je potreban vjenčani list, obiteljska knjiga ili barem datum i ured vjenčanja.

Koliko košta istup iz crkve?

To varira ovisno o pokrajini. U nekim državama se kod istupanja iz crkve ne naplaćuju takse. U drugima je taksa obavezna i može iznositi do 50 eura.

 

© 2014 Univerzalni život • E-mail: info@univerzalni-zivot.hrImpresum