Ön itt áll: Univerzális Élet > Az állatok kérése: Hagyjatok bennünket élni! > Ne egyetek húst! Miért? > Globális következmények

A húsevés globális szenvedést okoz


Éhezés és szomjúság

Évente 852 millió ember éhezik, noha pl. a 2006-os gazdasági évben a világ gabonatermése 1,57 milliárd tonnát tett ki. A körülbelül 6.6 milliárdos világnépesség esetén minden embernek naponta 652 gramm gabona állna rendelkezésére.

Azonban az évi gabonatermés 49 %- át, valamint az évi szójatermés 90%-át a 20 milliárd "haszonállat" eszi meg. A Föld mezőgazdasági terülteinek 80%-át az állattenyésztők használják. 

A szegény országokat eladósodásuk miatt rákényszerítették, hogy a magas értékű, emberi táplálkozáshoz szükséges növényi táplálékot részben állati takarmányként eladják. A tömeges állattartáshoz szükséges takarmány 60%-át a fejlődő országokból hozzuk be (Németország).

1 kg hús "előállításához" 7-16 kg gabonára vagy szójababra van szükség. Miközben a gabona hússá "alakul át", a tápláléklánc eme mesterséges kiszélesítése során, elvész a fehérje 90%-a, a szénhidrát 99%-a és a rostok 100%-a. A húsfogyasztás tehát a tápanyagok megsemmisítésének leghatékonyabb formája. 

Azon a földterületen, amely 1 kg hús "előállítására" elegendő, 200 kg paradicsomot, vagy 160 kg burgonyát lehetne termeszteni. 

Ha az emberiség vegetáriánussá válna, egy embernek sem kellene éheznie ezen a bolygón!

A világ népességének egy harmada szenved vízhiányban. Erre az eredményre jutott 700 tudós az eddigi legátfogóbb tanulmányban, mely az édesvízkészlettel foglalkozik (Comprehensive Assessment of Water Management in Agriculture). A tudósok a húsról való lemondást tartják a  vízspórolás leghatékonyabb módjának,  hiszen 1 kg gabona termesztéséhez körülbelül 2000 liter vízre van szükség, egy kiló hús előállításához viszont ennek az ötszörösére.

A 80%-ban növényi és 20%-ban állati eredetű élelmiszerekkel való táplálkozásnál (az ipari államokban az állati eredetű rész ma akár 30-35%-ot is kitesz!) évente 1300m³ vízre van szükség a táplálékelőállításához, tisztán vegetáriánus táplálkozás esetén ez ennek körülbelül a fele.

 

© 2014 Univerzális Élet • E-mail: univerzalis.elet@freemail.huImpressum