U bent hier: Startbladzijde > Dieren vragen:
laat ons leven!
 > Stop met dierproeven! Waarom? > Dierproeven leveren
geen goede resultaten!

Dierproeven leveren
geen goede resultaten!De feiten:

Muizen zijn van nature zeer angstig en schuw. Door hectische bewegingen en fel licht laten ze zich gauw schrik aanjagen en gaan op de vlucht, voor zover dit mogelijk is. Als dit niet mogelijk is, komen ze onder enorme stress. Dit bewijst ook een actuele wetenschappelijke studie, die aantoont, dat alleen al de »normale« omgang met proefdieren beduidende invloed heeft op de uitslag van dierproeven.

Muizen, ratten, konijnen, honden, ganzen en andere dieren worden, alleen al door hen aan te pakken en door zogenaamde routine-onderzoeken, beduidend meer gestresst dan tot nu toe werd aangenomen. De stressreacties van de dieren beïnvloeden de dierproefgegevens. Tot dit resultaat komt een wetenschappelijke studie, die in september 2004 al in een vaktijdschrift verscheen.
Dat dit geen op zichzelf staande bevinding is, is op te maken uit het feit, dat de gedragsonderzoeker Dr. J. Balcombe door het Amerikaanse »Artscomité voor verantwoordelijke geneeskunde« niet slechts één, maar 80 verschillende publicaties over ingrepen aan proefdieren heeft onderzocht. Op basis daarvan kon hij aantonen, dat alleen al door het optillen van een muis bij het dier een reeks van stressreacties veroorzaakt, die een uur daarna nog aan te tonen zijn. Op zogenaamde routine-ingrepen – zoals bloedafname en gedwongen voederen met een maagsonde – reageren de dieren met angst en paniek. Stresshormonen komen in het bloed, de polsslag raast, de bloeddruk stijgt, de immuunafweer neemt af. Dit gebeurt al vóór het eigenlijke experiment en werkt lang na in het lichaam van de muis. Daardoor wordt duidelijk, dat er geen humane experimenten bestaan en dat de onderzoekresultaten door stressreacties zoals hormoonuitstorting en afzwakking van het immuunsysteem kunnen worden vervalst.
Ook andere wetenschappelijke studies bevestigen de kritiek van Dr. Balcombe. Zo konden onderzoekingen aan de universiteit te Gießen en de University of California bewijzen, dat de onaantrekkelijke omgeving van het gestandaardiseerde houden in kooien bij knaagdieren, zoals muizen en ratten, leiden tot gedragsstoringen en tot blijvende hersenbeschadigingen. Ook dit kan tot  verkeerde onderzoeksresultaten leiden.

 

© 2014 Universelles Leben e.V. • E-mail: info@universelles-leben.orgImpressum