Tukaj ste: začetna stran > Mi o sebi > Deset zapovedi > Četrta zapoved

Četrta zapoved


V Luthrovem Svetem pismu se četrta zapoved glasi: “Spoštuj svojega očeta in svojo mater, da boš dolgo živel v deželi, ki ti jo bo dal Gospod, tvoj Bog.” V “poenotenem prevodu” se glasi: “Spoštuj svojega očeta in svojo mater, da boš dolgo živel v deželi, ki ti jo daje Gospod, tvoj Bog.”

Kristus, Duh, ki se nam razodeva, nas je učil naslednje: Tudi oče in mati sta naša bližnja. Spoštujmo ju in cenimo ter nosimo ju v srcu - kot vse ljudi. Čast pa seveda pripada samo Bogu, našemu Gospodu. Razlika je med “spoštovati” in “častiti”: Boga častimo tako, da Ga čez vse ljubimo, da nam je dražji od vsega in da z Njegovo močjo očistimo svoje človeško, grešno. Svojega bližnjega spoštujemo tako, da mu od srca želimo dobro, ga srečujemo z razumevanjem, mu nismo nevoščljivi, ga ne podcenjujemo, mu puščamo svobodo in mu prvi naredimo to, kar pričakujemo od njega.

Otroci in tudi starši so Božji otroci. Tako so bratje in sestre. V otroku, ki se med doraščanjem mora naučiti programov za zemeljsko življenje in jih izgraditi, biva zrelo duhovno bitje. Starši so starejši samo po letih, po Božjem zakonu so svojim otrokom, ki so jim zaupani v oskrbo in njihovo varstvo, le večji brat in večja sestra.

Besede “da boš dolgo živel v deželi, ki ti jo je dal Gospod, tvoj Bog” povedo: Kdor izpolnjuje Božje zakone, bo živel harmonično življenje. V življenju ne bo doživel stvari, ki bi bistveno posegle v njegovo življenje, npr. težkih bolezni ali pa prezgodnje smrti. V miru bo živel tudi z bližnjim, in tako bodo lahko vsi, ki izpolnjujejo to in druge zapovedi, živeli v miru “v deželi”.naslednja "Peta zapoved"  /   prejšnja "Tretja zapoved"

Deset Božjih zapovedi

»Črke bodo oživele šele takrat, ko bo človek začel izpolnjevati zakone. S tem človek čisto postopno zori v vseobsegajoči zakon ljubezni in življenja. Samo tisti, ki izponjuje zakone s srcem in v duhu ljubezni, bo spoznal vseobsegajoči zakon in tako našel k resnici, ki je v notranjosti človeške duše
iz knjige »To je moja beseda«

To besedilo je iz knjige »Deset Božjih zapovedi«,
ki jo lahko naročite pri založbi DAS WORT.

 

© 2014 Universelles Leben e.V. • E-mail: info@univerzalno-zivljenje.siImpresum